Padidėjęs rūgštingumas: kaip su tuo kovoti?

Spalio 18, 2018 | Laura Rimgailė (recenzavo gastroenterologė Roma Uogelienė).
+3
Padidėjęs rūgštingumas: kaip su tuo kovoti?

Marija jau daugiau nei ketverius metus dirbo biure. Sėdimas darbas, stresas, nereguliari mityba bei požiūris „valgau tą, kas pakliūva po ranka“ bėgant laikui išprovokavo atsirasti padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Tai, jog kažkas ne taip, Marija suprato tik tuomet, kai rytais, vos tik pabudus ir papusryčiavusi ji jausdavo, jog atsirado sunkumo pojūtis bei nemalonus rūgštumas burnoje, kuris itin paaštrėdavo tuomet, kai jauna moteris suvalgydavo aštraus maisto, kurį labai mėgo.

Rūgštumas burnoje tapo nemaloniu, kasdieniniu palydovu, kurio nusprendusi atsikratyti Marija buvo priversta keisti savo kasdieninius įpročius. Laimei, didelių pastangų dėka jaunai merginai pavyko atsikratyti to nemalonaus palydovo – padidėjusio skrandžio rūgštingumo.

Kai vargina rėmuo...

Tie, kurie kenčia nuo rėmens, dar kitaip vadinamo gastroezofaginio refliukso, dažniausiai skundžiasi deginimo skausmu už krūtinkaulio, kuris plinta link stemplės ir kaklo, taip pat – stovinčio kąsnio jausmu ir nuolatiniu rūgšties pojūčiu burnoje. Toks, nuolatinis padidėjęs rūgštingumas kenkia ne tik dantims (nuo to jie greičiau genda bei gelsta), bet ir gerklei, stemplei. Dėl ilgą laiką negydomo padidėjusio skrandžio rūgštingumo stemplėje gali atsirasti žaizdelių, kurios vėliau pradės kraujuoti.

Nesistebėkite, kuomet atėjus į vaistinę, vaistininkė jūsų paprašys parodyti liežuvį. Pasirodo, dažnai ant liežuvio esančios baltos apnašos jau gali rodyti, jog Jums yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

Dėl ko atsiranda skrandžio rūgštingumas?

Tam tikri maisto produktai bei gėrimai didžia dalimi lemia tai, jog žmogų ima varginti rėmuo. Tad labai svarbu žinoti, jog skrandžio rūgštingumą didiną ne tik citrusiniai vaisiai, kurie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, bet ir šokoladas ar raudonas vynas. Tuomet suvalgius tokio maisto, atsigėrus vyno, kaupiasi rūgštys, kurios vėliau ima dirginti stemplę ir atsiranda nemalonūs rėmens simptomai.

Nemaža dalis lietuvių vis dar mėgsta vakarais pasilepinti maistu. Rodos, per visą dieną įsisukus į darbų virtinę, vakaras yra vienintelė paros dalis per kurią galima prisikišti pilnus pilvus. Deja, to nereikėtų daryti, nes valgymas prieš miegą, ne tik kenkia kūno linijoms, bet ir gali sukelti skrandžio rūgštingumą. O jei dar esate užkietėjęs rūkalius, tuomet privalu keisti savo kasdieninius įpročius, kurie vėliau gali turėti rimtas pasekmes sveikatai.

 „Tačiau norint visiškai sumažinti padidėjusį skrandžio rūgštingumą reikia pradėti nuo kasdieninės mitybos."

Pabaigai – senolės patarimas

Seniau, kai dar nebūdavo vaistų, gydymo priemonių reikėdavo ieškoti gamtoje arba namų virtuvėje, tad mūsų protėviai puikiai žinojo, kas ir nuo ko padeda. Štai, paklausus 85-erių metų Jadvygos, ką jį daro tuomet, kai suima skrandžio skausmai, kyla rūgštys, Jadvyga atsako:

- Čia ne vaistas, čia tik mano išbandyta priemonė, kuri yra kiekvienų namų virtuvėje. Naudojate druską, taip?, - klausia manęs Jadvyga.

- Taip, dedu jos žiupsnelį į sriubas arba pabarstau kepsnius, mėsą... – atsakau jai nedrąsiai.

- Tai va, o ar žinojote, jog ta pati druska gali būti tarsi vaistas nuo rėmens. Viskas, ką jums tereikia padaryti, tai tik į burną įsiberti šiek tiek, maždaug apie 1 gramą, druskos ir su seilėmis lėtai ją nuryti.

- Keista, o ar nepažeis druska skrandžio gleivinės?, - susidomėjusi klausiu Jadvygos.

- Ne, neturėtų, nes juk tai nedidelis kiekis...O druska išties veikia, nes ji skatina išsiskirti fermentus, būtent jie ir padeda sumažinti visus tuos nemalonius rėmens simptomus....

Pagalvojau, jog esu laiminga, kad gyvenu XXI amžiuje ir nereikia ieškoti ir dvejoti, ar naminės priemonės padeda nuo rėmens, nes šiais laikais užtenka nueiti į vaistinę ir nusipirkti vaistų. Vaistai nuo skrandžio rūgštingumo – efektyvi ir užtikrinta priemonė nuo rėmens. Tačiau norint visiškai sumažinti padidėjusį skrandžio rūgštingumą reikia pradėti nuo kasdieninės mitybos. Visų pirma - atsisakyti saldumynų, kurie dirgina stemplę, skrandį, skatina išsiskirti skrandžio sultis. Paprasta nebus, bet tikrai verta pabandyti!

Autorius: Laura Rimgailė (recenzavo gastroenterologė Roma Uogelienė). 

Kada gali prireikti virškinimo fermentų?

„Naudinga žinoti, kada į pagalbą naudinga pasitelkti preparatus su pagrindiniais virškinimo fermentais."

Plačiau:

Kada gali prireikti virškinimo fermentų?

+3
  • Rėmuo
  • Vaikų pilvo skausmai
  • Skrandžio rūgštingumas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo?
Kokios yra vidurių užkietėjimo grėsmės ir kaip išvengti šio nemalonaus sveikatos sutrikimo? Vidurių užkietėjimas gali būti nejauki tema, bet ji iš tiesų labai aktuali, mat daugybė žmonių skundžiasi šia nemalonia problema. Teigiama, kad mažiausiai kas trečias asmuo gali patirti vidurių užkietėjimo epizodų, o senyvame amžiuje bent kas trečias asmuo kamuojamas lėtinio vidurių užkietėjimo. Viduriai gali užkietėti... +4 / 0 +4
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti?
Vaistai ir maistas: ką būtina žinoti? Atėjote į vaistinę, pasiėmėte gydytojo išrašytus ir jums skitus vaistus. Grįžote namo. Pagal nurodymus ėmėte juos vartoti, tačiau greitai pastebėjote, jog vaistai sukėlė šalutinį poveikį – atsirado skrandžio skausmas...Ir tik vėliau supratote, kad taip nutiko dėl to, jog net nepagalvojote, jog jūsų vartojamą vaistą... +33 / 0 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +25 / 0 +25
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų?
Rėmuo – vienas iš pirmųjų GERL simptomų? Šių laikų žmonės vis mažiau laiko atranda maisto gaminimui namuose, tad neišvengiamai tenka maitintis mieste pagamintu maistu. Tiesa, labai dažnai tai būna maistas iš greito maisto restoranų: jis ir skanus, ir nebrangus, o apie kokybę retai kada susimąstoma...Pagalvojama tik tuomet, kai pradeda varginti įvairūs virškinimo... +22 / -4 +18
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18