Paprastasis kmynas

+2
+2 -0


Grupė: Nuo skausmo, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastasis kmynas (lotyniškai Carum carvi) – tai salierinių šeimai priklausantis, dvejus metus gyvuojantis, iki metro galintis užaugti žolinis augalas. Kmynas turi vertikalų, statų stiebą, kuris yra išvagotas, plikas ir gausiai apaugęs šakomis. Ant stiebo prisitvirtinę maži, į 2–3 skiltis suskaldyti lapai. Apatiniai lapai turi ilgus kotelius ir glaustai apgaubia stiebą, viršutiniai lapai kotelių neturi. Augalo žiedai rausvi arba balti, nedidukai, telkiasi į skėčio formos žiedynus. Vaisius – kelių milimetrų ilgio, elipsės formos. Kmynas žydi pavasarį, gegužės–birželio mėnesiais, o vaisiai subręsta birželio–liepos mėnesiais.

Kmynai yra gerai žinomi ir Lietuvoje gausiai paplitę. Mėgsta humusingas pievas, todėl gali būti aptinkami šlaituose, pievose, soduose, pakelėse.

Veikliosios paprastojo kmyno medžiagos

Vitaminas C, mineralinės medžiagos, dervos, rauginės medžiagos, baltymai, eteriniai aliejai (iš pineno, karvono, karvakrolio, palmitino, stearininės, linolinės ir sviestinių rūgščių), flavonoidai (kempferolis, kvercetinas), fitosterolis.

Gydomosios kmyno savybės

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis paprastasis kmynas naudojams liaudies medicinoje. Jis tinkamas virškinimo sistemos sutrikimams gydyti (aktyvina žarnyno veiklą, skatina apetitą, slopina rūgimo ir puvimo procesus, mažina pilvo pūtimą, minkština vidurius). Taip pat kmynas mažina spazminio pobūdžio žarnyno, šlapimtakių skausmus.

Moterims kmynas tinkamas menstruaciniam ciklui reguliuoti (manoma, kad jis pagreitina ir iššaukia vėluojančias menstruacijas) bei skatinti laktaciją.

Paprastasis kmynas. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams gaminti renkami kmynų vaisiai. Juos rekomenduojama rinkti sunokusius ir anksti ryte, vos pasirodžius rasai. Kmynai nupjaunami, surišami į šluoteles ir džiovinami gerai vėdinamose patalpose arba specialiai tam skirtose džiovyklėse. Džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 40 laipsnių Celsijaus. Po džiovinimo reikia nukulti ir atrinkti. Tinkamai sudžiovinti kmynai būna nemalonaus ir kartaus skonio, tačiau malonaus kvapo. Laikant tinkamomis sąlygomis (sandariuose stikliniuose induose, tamsioje patalpoje) kmynų galiojimo laikas yra treji metai.

Kmynų užpilo ruošimas

Dviem stiklinėmis verdančio vandens užpilti šaukštą džiovintos kmynų žaliavos, uždengti ir palaikyti, kol atvės. Atvėsusį užpilą perkošti ir gerti kelis kartus per dieną prieš valgį po vieną arbatinį šaukštelį.

Kmynų giros gaminimas

Girai reikės 10 litrų vandens, pusės kilogramo cukraus, kilogramo duonos, 40 gramų kmynų, 25 gramų mielių. Duoną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir užpilti verdančiu vandeniu. Praėjus keturioms valandoms nukošti ir supilti likusius ingredientus. Palaikyti porą dienų, tada nukošti.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *