Saldžiųjų pankolių vaisiai

+4
+4 -0


Grupė: Dermatologiniai susirgimai, Kvėpavimo sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Saldusis pankolis, kitaip dar vadinamas paprastuoju pankoliu (lotyniškai  Foeniculum vulgare) – tai salierinių šeimai priklausantis, daugiametis, iki 150 centimetrų užaugti galintis žolinis augalas. Pankolis turi vertikalios padėties, viršūnėje išsišakojantį, o apačioje pliką, apvalų stiebą. Augalo lapai žali, plunksniškai susiskaidę, apatiniai kotelius turi, viršutiniai bekočiai. Pankolio žiedai geltoni, smulkučiai, telkiasi į skėčio pavidalo žiedynus, sudarytus iš 20–30 stipinų. Saldžiojo pankolio vaisiai yra maždaug centimetro ilgio, ovalo formos (primena kiaušinį), skylantys į du vaisiukus. Dauginasi sėklomis. Augalas žydi liepos–rugpjūčio mėnesiais, o vaisiai subręsta ankstyvą rudenį, rugsėjį (tačiau ne kiekvienais metais).

Šia augalas yra retas, dažniausiai paplitęs Vakarų Azijoje ir Viduržemio jūros kraštuose, mėgsta šiltas ir saulėtas vietas, derlingą dirvožemį.

Veikliosios saldžiojo pankolio medžiagos: flavonoidai, cukrus, baltymai, riebalai, eterinis aliejus, azoto junginiai, mineralinės medžiagos (kalis, cinkas, geležis, magnis), askorbo rūgštis, vitaminai C, A, B1, B2.

Gydomosiomis savybėmis pasižymintis saldusis pankolis yra naudojamas liaudies medicinoje. Jis tinka virškinimo sistemos sutrikimams gydyti (mažina pilvo pūtimą, aktyvina virškinamojo trakto motoriką, gerina virškinimo procesus, malšina spazminius skausmus). Taip pat skatina laktaciją (todėl tinka žindančioms moterims), didina libido, malšina priešmenstruacinio sindromo simptomus. Augalas padeda ir sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis (skystina bronchų sekretą, taip palengvindamas atsikosėjimą). Išoriškai naudojamas augalas stangrina odą, lygina raukšles, valo užsikimšusias veido poras.

Saldžiojo pankolio preparatų nerekomenduojama vartoti asmenims, sergantiems kepenų ligomis.

Saldžiųjų pankolių vaisiai. Vartojimas

Gydomiesiems preparatams ruošti paprastai renkami pankolių vaisiai – sėklos. Jas reikėtų rinkti rudenį, kai pageltonuoja.

Saldžiojo pankolio sėklų arbatos paruošimas: puodeliu verdančio vandens užpilti pusę arbatinio šaukštelio pankolio vaisių ir palikti 15 minučių. Rekomenduojama išgerti po 3 puodelius per dieną.

Antpilo paruošimas: 2–3 arbatinius šaukštelius smulkintų vaisių užpilti stikline verdančio vandens. Vartoti 4–5 kartus per dieną, po 1–3 šaukštelius.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas.