Ar storėjame nuo riebaus maisto?

Spalio 13, 2014 | Martynas Gelumbauskas
+10
Ar storėjame nuo riebaus maisto?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas trečias žmogus pasaulyje turi antsvorio, o Lietuva Europos sąjungoje užima 5 vietą pagal nutukimo rodiklius. Taigi mūsų visuomenė išties tunka. Susidarius tokiai situacijai ieškoma vis didėjančio nutukimo priežasčių. Dažniausiai kaltinamas riebus maistas. Juk nesunku įsivaizduoti, kaip per pietus suvalgytas riebus kepsnys „nusėda“ ant šlaunų ar pilvo. O didžioji dalis dietų šalininkų riebaus maisto vengia kaip maro. Tačiau ar pagrįstai užsipuolami riebalai? Gal iš tiesų storėjame visai ne nuo jų? 

Skaičiuojant matematiškai, 1 g riebalų turi net 9 kcal, o 1 g angliavandenių ar baltymų turi tik 4 kcal. Tad jei viskas būtų taip paprasta ir priklausytų tik nuo suvartotų kalorijų skaičiaus, turbūt galėtume teigti, kad valgydami riebalus gausime daugiau kalorijų ir dėl to priaugsime svorio. Tačiau žmogaus organizmas kur kas sudėtingesnis, o į jį patekusios skirtingos maisto medžiagos sukelia ne vienodą hormoninį atsaką. Tam, kad geriau suprastumėte, kodėl negalima dėti lygybės ženklo tarp riebalų maiste ir riebalų, patekusių į mūsų organizmą, reikia suvokti, kokius procesus mūsų kūne sukelia maistas. 

Angliavandenių, baltymų ir riebalų virškinamas 

„Kuo didesnis cukraus perteklius kraujyje, tuo daugiau jo virsta riebalais.“ Pavalgius maistas patenka į skrandį ir ten pradedamas virškinti – greičiausiai suvirškinami angliavandeniai, daugiau laiko prireikia baltymams, o ilgiausiai virškinami riebalai. Kadangi angliavandeniai virškinami trumpai, maisto medžiagos greitai patenka į kraujotaką ir stipriai pakyla gliukozės (cukraus) kiekis kraujyje. Į tai reaguoja kasa, išskirdama hormoną insuliną, kurio užduotis – perteklinį cukraus kiekį pašalinti iš kraujo. 

Iš pradžių gliukozės perteklius verčiamas glikogenu ir tokiu pavidalu kaupiamas kepenyse ir raumenyse. Tačiau pilnai užsipildžius glikogeno atsargoms, likęs cukraus perteklius verčiamas riebalais. Taip, supratote teisingai – cukraus perteklius organizme virsta riebalais, o šį procesą lemia hormonas insulinas. Kuo didesnis cukraus perteklius kraujyje, tuo daugiau jo virsta riebalais. Tad cukraus kiekio kraujyje svyravimai mums labai nenaudingi, nes tai skatina riebalinio audinio susidarymą. 

O valgant daug riebalų turintį maistą, jis virškinamas ilgai ir į kraujotaką patenka palaipsniui. Riebalų ar baltymų turintis maistas nesukelia insulino išskyrimo, todėl neskatina riebalinio audinio susidarymo. Šios medžiagos visų pirma naudojamos organizmo reikmėms ir, tik esant dideliam jų pertekliui, patenka į riebalinį audinį. 

Dažni cukraus kiekio kraujyje svyravimai kenkia 

Per didelis cukraus kiekis virsta riebalaisKyla ir daugiau problemų, susijusių su gausiu angliavandenių (ir ypač cukraus) vartojimu. Kaip jau buvo minėta, tai sukelia staigų gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą ir insulino išskyrimą. Dėl šio hormono poveikio po kurio laiko gliukozės kiekis kraujyje pasidaro mažesnis nei buvo iš pradžių. Kaip tai veikia organizmą? Mes vėl norime valgyti! Štai kodėl suvalgę torto gabalą kurį laiką jaučiamės sotūs ir aptingę, tačiau nepraėjus nė valandai vėl esame alkani. 

Su riebalais situacija priešinga – jie ne tik suteikia daugiau sotumo, tačiau šis jausmas išlieka kur kas ilgiau. Štai kodėl taip sunku laikytis dietų, kuriose nėra riebaus maisto – žmogus visą laiką jaučiasi alkanas. Negaudami riebalų, niekada nebūsime visiškai sotūs, nepaisant to, kiek kalorijų suvartojome. 

Riebalai – kūną šildančios malkos

Kad geriau suprastumėte, kaip organizmą veikia skirtingos maisto medžiagos, įsivaizduokite rusenantį židinį. Cukrus šiuo atveju būtų kaip popierius. Įmestas į židinį jis greitai užsiliepsnotų, tačiau taip pat greit ir supleškėtų, o svarbiausia – visai neskleistų šilumos. Kitus angliavandenius būtų galima palyginti su smulkiomis šakelėmis, kurios užsidega gana lengvai, tačiau dega ne itin ilgai ir tik šiek tiek sušildo namus. O riebalai kaip storos malkos, kurioms įsidegti reikia daug laiko, tačiau jos dega ilgai ir namus šildo beveik visą dieną. Tad nors riebalai savyje turi daug energijos (kalorijų), ji atpalaiduojama palaipsniui ir panaudojama organizmo reikmėms. O į organizmą patenkantis cukrus turi būti panaudotas tuoj pat, todėl jis dažnai verčiamas riebalais. 

Iš pirmo žvilgsnio idėja, kad storėjame dėl per didelio riebalų vartojimo atrodo logiška ir teisinga – juk riebus maistas toks kaloringas. Tačiau žmogaus organizmas labai sudėtingas ir visko negalima paaiškinti vien kalorijų skaičiavimu. Atlikta daugybė šią sritį nagrinėjančių tyrimų ir dauguma jų priėjo išvadą – storėjame ne dėl riebalų vartojimo. Be abejo, jei valgysime labai daug riebaus maisto, priaugsime svorio. Tačiau pastebėta, kad riebus maistas sukelia ilgalaikį sotumą, tad šitaip valgydami žmonės rečiau persivalgo. Taigi dėl papildomų kilogramų nekaltinkite riebalų. Matyt, kaltas cukrus ir kiti angliavandeniai. 

Taip pat skaitykite:
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį »
Kodėl svarbu pusryčiauti? »
Užkandžiai, reguliuojantys burnos pH, ir fermentinio sūrio nauda »

+10
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Bulimija
  • Anoreksija
  • Cukrus
  • Dietologai
  • Vaikų nutukimas
  • Gliukozės koncentracija kraujyje
  • Riebalai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę
Maistas, kuris tik sudaro sveiko maisto įspūdį
Maistas, kuris tik sudaro sveiko maisto įspūdį Kai tik atsirado greitasis maistas, visas pasaulis jį labai pamėgo. Nes jis greitai pagaminamas, paprastai gali būti suvalgomas bet kur (prie vairo, gatvėje ar net laukiant vizito pas kirpėją), be to, jo mėgėjai teigia, kad greitasis maistas ir labai skanus. Turbūt daugelis žino, kad greitasis maistas yra žalingas sveikatai, paprastai... +5 / 0 +5
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -3 +24
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18