Trys kalėdiniai patiekalai. Interviu su „Cukrinisavinelis.lt“ tinklaraštininke Berta

Gruodžio 22, 2014 | Kamilė Kogstaitė
+52
+53 -1

Kūčios be silkės turbūt neįsivaizduojamos. Paruoškite silkę kiek kitaip!

Silkės suktinukai su daržovėmis 

Ko reikės 6 suktinukams? 

  • 3 didesnių silkės filė gabalų be odos;
  • 3 bulvių;
  • 3–4 morkų;
  • kelių šaukštų konservuotų žirnelių;
  • žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų;
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus arba majonezo. 

Kaip gaminti? 

Bulves ir morkas išvirkite su lupenomis, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paruoštas daržoves sumaišykite su žirneliais, druska ir juodaisiais pipirais. Jei silkė bus tiekiama Kūčių stalui, gardinkite ją alyvuogių aliejumi, jei Kalėdų stalui – galite naudoti majonezą arba grietinę. Silkės filė perpjaukite į siauresnes juosteles. Jas susukite ir į vidų įdėkite paruošto įdaro. 

Kiaulienos nugarinė, įdaryta karamelizuotais obuoliais ir svogūnais 

Kiaulienos nugarinė, įdaryta karamelizuotais obuoliais ir svogūnais Ko reikės? 

  • 800 g kiaulienos nugarinės;
  • 1 riekutės mėgstamos kvietinės duonos;
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • 5 vidutinio dydžio obuolių;
  • pusės arbatinio šaukštelio cinamono;
  • 3–4 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus;
  • gabalėlio sviesto;
  • pusės arbatinio šaukštelio medaus;
  • siūlo. 

Kaip gaminti? 

Nupjaukite apie 50 g kiaulienos nugarinės ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Duonos riekę supjaustykite kubeliais ir keptuvėje lengvai apskrudinkite, kad taptų traškesnė. 

Į įkaitintą keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir griežinėliais pjaustytą svogūną. Suberkite rudąjį cukrų ir minutę maišydami lengvai leiskite jiems karamelizuotis. Suberkite ir obuolio kubelius (supjaustytą vieną obuolį). Dar kelias minutes pamaišykite ir lengvai pakaramelizuokite. Karamelizuotus svogūnus ir obuolius, mėsos kubelius sumaišykite su skrudintais duonos gabaliukais. Įberkite cinamono. 

Likusią kiaulienos nugarinę supjaustykite taip, kad gautumėte apie 1–2 cm storio juosteles. Išorinėje juostelių pusėje peiliu lengvai įrėžkite rėželius. Įtrinkite mėsą žiupsniu druskos, taip pat juodųjų pipirų. Mėsa išklokite kepimo indą. Išklotą kiaulieną patepkite medumi ir sudėkite įdarą. Jį lengvai paspauskite, kad tvirčiau laikytųsi. Mėsą susukite ir apriškite siūlu. Kepkite 210 °C orkaitėje apie 30–45 min. 

Kai viskas iškeps, tuomet į kepimo indą sudėkite likusius obuolius, pabarstykite juos ruduoju cukrumi ir vėl viską įdėkite į orkaitę dar kokioms 20 min. 

Kalėdomis kvepianti kava 

Kava su cinamonuKo reikės 2 didesniems puodeliams kavos? 

  • mėgstamos kavos (kiekis priklauso nuo to, kokio stiprumo kavą mėgstate);
  • 300–400 ml pieno;
  • 2–3 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • žiupsnio muskato miltelių;
  • žiupsnio imbiero miltelių. 

Kaip gaminti? 

Pieną supilkite į nedidelį puodą, suberkite prieskonius (jų gailėti nereikia, turi jaustis), cukrų, įdėkite cinamono lazdelę ir ant nedidelės kaitros kelias minutes pašildykite. 

Į kavos puodelius dėkite kavą ir užpilkite mažiau nei pusę puodelio karšto vandens. Galite naudoti tirpią kavą arba kavą iš kavos aparato, neliks kavos tirščių puodelyje. 

Užvirus pienui, jį supilkite į paruoštos kavos puodelius. Kuo daugiau prieskoniais gardinto pieno, tuo kava skanesnė. Jei trūksta saldumo, galite dar įsidėti medaus arba rudojo cukraus. Pagardinkite cinamono milteliais, cinamono lazdelėmis, imbieriniais sausainiais ar plakta grietinėle ir leiskite sau mėgautis Kalėdomis kvepiančia kava. 

Skanaus ir gražių švenčių!

1 2 3
+52
+53 -1
  • Nutukimas
  • Antsvoris
  • Bulimija
  • Anoreksija
  • Sveika mityba
  • Patiekalai
  • Dietologai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *