Paprastoji avietė

+6
+6 -0


Grupė: Imuninei sistemai, Kvėpavimo sistemai, Širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Paprastoji avietė (lot. Rubus idaeus) – tai erškėtinių šeimai priklausantis, daugiametis (tačiau stiebai dvimečiai), iki 120 cm užaugantis krūminis augalas.

Stiebai apačioje turi mažus dygliukus, apvalūs, viršūnės pasvirusios. Aviečių lapai žali, sudėtiniai, širdies formos su smailėjančia viršūne, dantytais krašteliais, viršutiniai susideda iš 3 lapelių, apatiniai iš 5–7. Apatinė lapų pusė padengta smulkiais plaukeliais.

Augalo žiedai balti, maždaug centimetro skersmens, nusvirę, susitelkę į keletą varpiškų žiedynų. Avietės vaisius – visiems gerai žinoma, malonaus skonio, rausva, apaugusi plaukeliais, sudaryta iš daug smulkių vaisiukų uoga.

Papastosios avietės žydėjimas ir sunokimas. Augalas žydi gegužės–birželio mėn., o vaisiai sunoksta liepos–rugpjūčio mėn.

Veikliosios paprastosios avietės medžiagos:

  • organinės rūgštys,
  • įvairūs vitaminai (C, PP, B1, B2, P),
  • folio rūgštis,
  • rauginės medžiagos,
  • mineralinės medžiagos,
  • tanidai,
  • angliavandeniai,
  • askorbo rūgštis,
  • flavonoidai,
  • purinai, eteriniai aliejai,
  • pektinai,
  • fitosterinas,
  • mineralinės druskos (kalcis, kalis, magnis, natris, geležis, varis, fosforas, jodas),
  • purinai,
  • riebalai.
     
Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius

„Geležies trūkumo pasekmė – anemija (mažakraujystė), kurios metu sumažėja deguonies kiekis organizme, jaučiamas silpnumas, nuovargis, silpnėja imuninė sistema.“

Plačiau skaitykite čia:
Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius »

Turtinga sudėtimi ir gydomosiomis savybėmis pasižyminčios avietės yra plačiai naudojamos liaudies medicinoje. Aviečių uogos tinka kvėpavimo takų infekcijoms gydyti (anginai, gripui), palengvinti atsikosėjimui. Dėl prakaitą skatinančių savybių avietės mažina karščiavimą. Avietės reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, apsaugo kraujagysles nuo aterosklerozės formavimosi, mažina arterinį kraujo spaudimą. Dėl daugybės vitaminų avietės tinkamos avitaminozėms, geležies stokos mažakraujystei gydyti.

Kitos aviečių indikacijos: virškinimo trakto sutrikimai (aktyvina žarnyno veiklą, skatina apetitą, gydo viduriavimą), dėl šlapimą skatinančių savybių avietės naudojamos šlapimo takų infekcijoms gydyti.

Aviečių preparatai nerekomenduojami nėščioms moterims pirmaisiais nėštumo mėnesiais bei asmenims, sergantiems podagra.

Paprastoji avietė. Vartojimas

Paprastosios avietės rinkimas ir džiovinimas. Gydomiesiems preparatams gaminti renkamos aviečių uogos ir lapai. Uogas patariama rinkti prinokusias ir džiovinti gerai vėdinamose patalpose arba specialiose džiovyklėse. Optimali džiovinimo temperatūra yra 50–60 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovintos uogos būna nelimpančios, saldžiarūgščio skonio ir malonaus kvapo. Sudžiovintos uogos tinkamos vartoti dvejus metus.

Lapus reikėtų rinkti birželio–rugsėjo mėnesiais, džiovinti plačiai paskleidus, gerai vėdinamoje patalpoje. Optimali džiovinimo temperatūra kiek mažesnė nei uogų – 40–45 laipsniai Celsijaus. Lapai tinkami vartoti dvejus metus.

Aviečių lapų antpilo paruošimas. Stikline verdančio vandens užpilti porą šaukštų džiovintų smulkintų aviečių lapų. Šiuo antpilu galima skalauti burną ir gerklę sergant uždegiminėmis ligomis.

Aviečių arbatos ruošimas. Į stiklinę verdančio vandens įberti porą šaukštų džiovintų aviečių. Arbata skatina prakaito išsiskyrimą, mažina karščiavimą. Per valandą reikėtų išgerti porą puodelių arbatos.

Arbata sergantiesiems avitaminoze.

Reikės:

  • džiovintų erškėčių vaisių,
  • bruknių,
  • juodųjų serbentų lapų,
  • džiovintų aviečių.
     

Porą šaukštų šio mišinio užpilti stikline verdančio vandens, sandariai uždaryti, po kiek laiko nukošti ir gerti porą kartų per dieną po pusę stiklinės.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *