Beržų lapai

+3
+4 -1


Grupė: Kvėpavimo sistemai, Nuo skausmo, Šlapimo ir lytinių organų sistemai, Virškinimo sistemai ir medžiagų apykaitai

Beržas (lotyniškai Betula) – tai beržinių šeimai priklausantis medis. Yra žinomos dvi liaudies medicinoje naudojamų beržų rūšys: plaukuotasis beržas (Betulapubescens) ir karpotasis beržas (Betulapendula). Beržas yra daugiametis, gali užaugti iki 20 metrų, turi baltais dryžiais margintą žievę.

Karpotojo beržo lapai yra rombo arba trikampio formos ir pliki, o plaukuotojo beržo lapai – apaugę smulkiais plaukeliais, turi apvalią pamatinę dalį. Abiejų medžių lapai auga ant kotelių. Karpotojo medžio šakos yra pasvirusios, o plaukuotojo ne. Karpotojo beržo žievė visa sueižėjusi, plaukuotojo – lygi (sueižėja tik seno medžio). Abiejų medžių vaisiai – du plunksniškus sparnelius turintys ir vieną sėklą talpinantys riešutėliai, jų žiedai – žirginėliai. Medis žydi gegužės mėnesį, o vaisiai subręsta liepos pabaigoje.

Lietuvoje plačiau paplitęs ir dažnesnis yra karpotasis beržas. Jis mėgsta saulėtas, šiltas vietas, drėgną dirvožemį. Plaukuotasis beržas retas, mėgsta pelkingus dirvožemius.

Veikliosios beržo lapų medžiagos: rauginės medžiagos, karotinas, dervinės medžiagos, flavonoidai (hiperozidas, rutinas, avikuliarinas), cukrus, vitaminai PP, E ir C, kumarinas, saponinai, betuloretininės rūgšties butilo esteris.

Beržų lapai tinka sergant kvėpavimo sistemos ligomis (augalas skatina atsikosėjimą, padeda peršalus, sergant bronchitu, laringitu, tracheitu, faringitu). Beržo lapai pasižymi šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis savybėmis, tinka širdies nepakankamumo sukeltiems pabrinkimams mažinti. Beržo lapai taip pat pasižymi tulžies išsiskyrimą skatinančiomis, antibakterinėmis savybėmis, gerina virškinimą. Lapai gali būti naudojami ir neurologinio pobūdžio skausmui malšinti.

Nerekomenduojama vartoti beržo lapų preparatų asmenims, turintiems inkstų funkcijos sutrikimų, nes lapų sudėtyje esančios dervos gali neigiamai veikti inkstų audinį.

Beržų lapai. Vartojimas

Beržo lapai renkami birželio mėnesio pabaigoje. Juos rekomenduojama džiovinti plačiai paskleidus, itin gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba lauke, pavėsyje. Galima džiovinti ir specialioje džiovyklėje, tačiau džiovinimo temperatūra neturėtų viršyti 25 laipsnių Celsijaus. Tinkamai sudžiovinti lapai būna žalsvi, burną sutraukiančio skonio, skleidžia malonų aromatą.

Beržų lapų arbatos paruošimas: puodeliu verdančio vandens užpilti vieną valgomąjį šaukštą džiovintų beržų lapų, palaikyti maždaug pusvalandį, kol pritrauks, ir nukošti. Patariama vartoti 2–3 kartus per dieną, po pusę stiklinės. Arbata skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą.

Beržo lapų antpilo paruošimas: stikline verdančio vandens užpilti kelis gramus džiovintų smulkintų lapų, palaikyti 15 minučių, atvėsinti ir įberti 1 gramą sodos. Vartoti po tris puodelius per dieną, prieš valgį.

Norint numalšinti nervinio pobūdžio skausmus, rekomenduojama šviežius lapus suslėgti puode ir pakaitinti. Kai sušils, į lapus įmerkti skaudančią galūnę ir palaikyti pusvalandį.

Beržo lapų nuoviru galima plauti galvą – nuoviras naikina pleiskanas.

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *