B grupės vitaminų būtina gauti kasdien

Gruodžio 23, 2014 | Kamilė Kogstaitė
+30
+59 -29
2

Vitamino B gausu kepenyse

Kokiuose produktuose gausu vitamino B? 

Maistas – tarsi vaistas, todėl valgydami atitinkamus produktus galite gauti nemažai vitamino B. Vitamino B gausu kepiniuose (tiesa, jų reikėtų vartoti labai saikingai), pusryčių paplotėliuose, lapinėse daržovėse, javų grūduose, grikiuose, avižose, žirneliuose, žemės riešutuose, kiaulienoje, kepenyse, pieno produktuose ir kiaušiniuose.

Pateikiame konkrečias vitaminų grupes su atitinkamais maisto produktais, kuriuose galite rasti vitaminų B. 

B grupės vitaminai

Trūkumo požymiai

Maisto produktai

Vitaminas B1 (tiaminas)

Tai pirmasis atpažintas B grupės vitaminas. Kai jo trūksta, nuolat svaigsta galva, užkietėja viduriai, mažėja svoris, ima dusulys.

Varpinių grūdų sėlenos, rudi ryžiai, rupi duona, alaus mielės, žuvis, inkstai.

Vitaminas B2 (riboflavinas, dar vadinamas vitaminu G)

Jei jo trūksta, slenka plaukai, peršti akis, sausėja oda, trūkinėja lūpų kampučiai, apima apatija.

Pienas, pupelės, mėsa, kepenys.

 

Vitaminas B3 (nikotino rūgštis, niacinas arba vitaminas PP)

Stingant šio vitamino, sumažėja apetitas, sutrinka miegas, žarnyno veikla.

 

Ankštinės daržovės, bulvės, žiediniai ir briuseliniai kopūstai, paukštiena.

Vitaminas B5 (panteono rūgštis)

Trūkstant vitamino B5, padidėja nervingumas, skauda sąnarius, sutrinka koordinacija, anksti žyla plaukai.

Avokadai, mielės, įvairios kruopos.

Vitaminas B6 (piridoksinas)

Stingant piridoksino, žmogus greitai pavargsta, sutrinka kraujo apykaita. Norite patikrinti, ar jums trūksta šio vitamino? Sulenkite rankų pirštus taip, kad jų galiukais galėtumėte pasiekti delnus. Jei to padaryti nepavyksta – jums trūksta šio vitamino.

Grikiai, žirniai, bananai, ropės.

 

Vitaminas B7 (biotinas)

Jo trūkumas gali būti viena iš žvynelinės priežasčių.

Mielės, jautiena, žirniai, pienas, šokoladas.

 

Vitaminas B12

Jo trūkstant, prasideda sunki anemija. Šis vitaminas padeda gydyti depresiją bei pagerina antidepresantų poveikį.

Tik gyvulinės kilmės produktai: mėsa, pienas, kiaušiniai, kepenys, lašiša.

Top 5 maisto produktai, kuriuose gausu vitamino B 

  1. Galvijų kepenys (reikia 3 g, kad gautume paros normą)
  2. Sardinės (reikia 8 g, kad gautume paros normą)
  3. Austrės (reikia 13 g, kad gautume paros normą)
  4. Tunas (reikia 40 g, kad gautume paros normą)
  5. Varškė (reikia 40 g, kad gautume paros normą) 

Tiesa, vitaminas B, esantis šiuose produktuose, ilgai verdamas, troškinamas ar laikomas aukštoje temperatūroje, praranda savo vertę. Neigiamai kai kuriuos maisto produktuose esančius vitaminus B veikia ir pramoninis apdorojimas. 

Įspėjimas vegetarams! 

Dažnai vitamino B organizme pradeda stigti dėl veganiškos mitybos (nevalgant pieno produktų, kiaušinių, varškės). Suaugusiems žmonėms šio vitamino trūkumas pasireiškia po 5–10 veganiškos mitybos metų, nes iki to laiko organizme dar būna sukauptos vitamino B atsargos. Kūdikiams, kuriuos motinos maitina pagal veganizmo principus, kyla pavojus vitamino B trūkumą pajusti iš karto. 

1 2
+30
+59 -29
2
  • Vaistinės
  • Geležies stokos mažakraujystė
  • Geležies stokos anemija
  • Vitaminai
  • Galvos svaigimas
  • Nemiga
  • Stresas
  • Nuovargis
  • Mažakraujystė
  • Ekologiškos prekės

Susiję straipsniai

  • Kalbama,kad nesikaupia organizme reikia papildyti atsargas kasdien,o pabaigoje teksto rašo kad dar būna sukaupta kurį laiką organizme ,bbž kaip iš tikrųjų

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *