Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik

Lapkričio 13, 2013 | Žavinta Kiliūtė
+32
1
Juodojo šokolado nauda: faktai, kuriuos privalo žinoti smaližiai ir ne tik

Juodojo šokolado nauda žmogui žinoma nuo seno. Tiesa, kartais pasigirsta diskusijų, kad tai tik šokolado gamintojų reklaminis triukas, tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad šokolado nauda abejoti neverta. Žinoma, kalbama tik apie kokybišką juodąjį šokoladą ir protingus jo vartojimo kiekius. Jau seniai žinoma, kad šokoladas kelia teigiamas emocijas, suteikia energijos ir padeda susikoncentruoti. Straipsnyje aptarsime juodojo šokolado naudą, apie kurią dar ne visi yra girdėję. 

Faktas nr. 1: juodasis šokoladas teigiamai veikia širdį

„... reguliarus šokolado vartojimas sumažina širdies ligomis sergančių žmonių mirties riziką iki 3 kartų. “ Medikai lyg susitarę skelbia, kad saldumynai nesveika: nuo jų ne tik genda dantys, auga svoris, bet ir kalkėja kraujagyslės, kurios gali sukelti įvairias širdies ligas. Tačiau juodasis šokoladas – kas kita. Tyrimų metu šveicarų mokslininkai priėjo prie išvados, kad juodojo šokolado nauda neaplenkia ir mūsų širdies. Saikingai vartojamas šokoladas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo tikimybę.

Šokolade esantis kakavos sviestas pastoja kelią aterosklerozei. Žmonių, kurie nedideliais kiekiais valgo juodąjį šokoladą, kraujo cirkuliacija spartesnė. Be to, akivaizdžiai sumažėja trombų susidarymo galimybė. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad reguliarus šokolado vartojimas sumažina širdies ligomis sergančių žmonių mirties riziką iki 3 kartų.  

Faktas nr. 2: juodasis šokoladas mažina tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis

Vėžys – neabejotinai viena didžiausių Dievo rykščių žmonijai. Žinoma, šokoladas negali išgydyti vėžinių susirgimų, tačiau moksliniai tyrimai parodė, kad juodajame šokolade gausu flavonoidų, mažinančių trombozės ir kolorektalinio vėžio susirgimo riziką. Specialistai teigia, kad juodasis kartusis šokoladas mažina ir odos vėžio riziką. Tačiau reikia nepamiršti, jog šiomis savybėmis pasižymi tik juodasis kartusis šokoladas. 

Faktas nr. 3: juodasis šokoladas – jaunystės eliksyras

Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė, kad nedidelėmis porcijomis reguliariai vartojamas juodasis šokoladas apsaugo odą nuo neigiamų ultravioletinių saulės spindulių poveikio. Niekam ne paslaptis, kad saulės vonios sendina odą ir skatina raukšlių atsiradimą. Juodojo šokolado nauda neabejotina – jo pupelėse gausu antioksidantų, kurie lėtina odos senėjimą ir mažina odos vėžio atsiradimo tikimybę. Tad dalį brangiai kainuojančių preparatų nuo odos senėjimo galite keisti reguliariu juodojo šokolado vartojimu.

Faktas nr. 4: juodasis šokoladas saugo dantis nuo karieso

Saldumynai ir sveiki dantys – du nesuderinami dalykai, tačiau juodajame šokolade gausu kalcio, kuris reikalingas, kad dantys ir kaulai būtų tvirti ir sveiki. Be to, šokolade esantis taninas turi ir antibakterinių savybių, kurios neleidžia susidaryti dantų apnašoms, o floridas stiprina dantų emalį.

Faktas nr. 5: juodasis šokoladas – natūralus afrodiziakas

Kartais galima išgirsti moteris juokaujant, kad gabalėlis šokolado geriau nei orgazmas. Dalis tiesos tame yra. Mokslininkai teigia, kad juodasis šokoladas daro įtaką seksualumą keliantiems pojūčiams ir veikia kaip natūralus afrodiziakas. Taip pat tai puiki priemonė, gerinanti moterų savijautą mėnesinių dienomis.

Taigi juodojo šokolado nauda neabejotina. Mokslininkai atranda vis daugiau teigiamų šokolado savybių. Štai ne per seniausiai vieni specialistai nustatė, kad šokoladas  padeda kovoti su chronišku nuovargiu. Oksfordo universiteto mokslininkai atskleidė, kad juodasis kartusis šokoladas teigiamai veikia žmogaus atmintį. O Italijos specialistai ištyrė, kad reguliariai nedidelėmis dozėmis vartojamas šokoladas gydo uždegimus, kurie susiję su širdies ir kraujotakos sutrikimais.

Jei kamuoja miego sutrikimai, pasidėkite prie lovos juodojo šokolado gabalėlį. Kankinant nemigai jis atstos migdomuosius vaistus. Tiesa, atminkite, kad juodasis šokoladas – gana kaloringas. Tad norėdami įsisavinti visas gerąsias šokolado savybes ir išlaikyti gražias kūno linijas, nepiktnaudžiaukite juo. Dietologai per dieną rekomenduoja suvalgyti ne daugiau kaip 1–2 gabalėlius juodojo šokolado.

+32
1
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Dantų kariesas
  • Juodasis šokoladas
  • Šokoladas
  • Gerina širdies darbą
  • Nuovargis
  • Širdies ligos
  • Kardiologai

Susiję straipsniai

  • Greta / 2017-07-02 09:24:36

    Deja, straipsnyje nepaminima, kas yra sveikas juodas šokoladas.
    Kakavos pupeles jau senai žinojo kaip augalą, turintį savyje daugiausiai mineralų negu bet koks tirtas augalas, ypač vitamino C (kuris ir yra vaistas straipsnyje minimoms ligoms - priešvėžinis, antioksidantas, kraujagyslėms ir pan.) Actekai kakavos pupeles naudojo kaip valiutą, suprasdami vertę žmogaus ilgaamžiškumui.
    Tačiau! bet koks kakavos pupelių apdorojimas (nebent tai būtų žalių pupelių sumalimas nekaitinant) panaikina visus vitaminus ir mineralus ir lieka tikrai tik šokolado kompanijų mitas. Atlikti tyrimai apie naudą sveikatai buvo su ŽALIU ŠOKOLADU (neapdorotos, tiesiog sutrintos kakavos pupelės).
    Straipsnis geras, tik trūksta esminio dalyko - sveikas juodasis šokoladas yra neapdorotos kakavos pupelės, kurias susimalate ir dėl skonio (nes tai labai kartu) galima sumaišyti su kokiu medumi. Bet koks kitoks pirktas, bent kiek pašildytas, kad ir koks juodas, šokoladas nėra naudingas (bent jau nekenksmingas) ir jam tikrai negalima nurašyti visų sveikatos naudų čia išvardintų.

Siųsk savo nuomonę
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui?
Kokia yra tikroji cukraus žala žmogaus organizmui? Cukrumi pagardintas beveik kiekvienas maistas, pradedant nuo saldainių ir limonado, baigiant kečupu, majonezu, pusfabrikačiais, greitais pusryčiais, duona. O kas nemaloniausia, jame dažnai cukraus koncentracija keletą kartų viršija įprastą kasdienį žmogaus poreikį! +3 / 0 +3
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Dehidratacija – ką apie ją reikia žinoti?
Dehidratacija – ką apie ją reikia žinoti? Nuolatos jaučiate troškulį, mieguistumą, trūksta energijos, skauda ir svaigsta galva, vargina sausa oda? Tai vieni iš daugelio nemalonių pojūčių, kuriuos gali sukelti dehidratacija – vandens kiekio organizme sumažėjimas. Kava, alkoholis, saldieji gėrimai, nesveikas maistas, gausus prakaitavimas sporto salėje pašalina iš... +32 / -4 +28
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -2 +25
Citrusinių vaisių nauda organizmui
Citrusinių vaisių nauda organizmui Citrusiniai vaisiai natūraliai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik maža dalis visų šio tipo vaisių rūšių. Dažniausiai valgomi ir geriausiai žinomi ‒ apelsinai, mandarinai, citrinos ir greipfrutai. Citrusiniai vaisiai labiausiai vertinami dėl vitamino C, paruošiančio organizmus šaltajam sezonui. Tačiau citrusinius vaisius... 1 +23 / 0 +23
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia?
Organizmo valymas. Kada ir kam jo reikia? Pavasaris jau seniai tarė sudie užleisdamas savo vietą ryškiaspalvei vasarai. Šis metų laikas žada daug nuotykių. Vasarą, rodos, kiekvienam iš mūsų neturėtų stigti jėgų bei geros nuotaikos, tačiau kodėl labai dažnai vasaros metu jaučiamės pavargę? Kodėl kūno svoris nemažėja, nors laikomės dietos ir norime džiaugtis... +21 / 0 +21
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas?
Regėjimui gerinti geriau valgyti apelsinus nei morkas? Nuo seno sklandęs mitas, jog morkos itin naudingos mūsų regėjimui, neseniai buvo sugriautas. Mokslininkai patvirtino, jog apelsinas yra daug naudingesnis akių sveikatai nei morkos. Kodėl? Atskleidžiame šiame straipsnyje. +19 / 0 +19
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį
Ką pamirštame įtraukti į valgiaraštį Didelę dalį mūsų mitybos įpročių formuoja iš kartos į kartą perduodamos tradicijos, tautos valgymo kultūra, vyraujančios maisto kainos ir produktų pasirinkimas parduotuvėse. +19 / 0 +19
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu? Maistas mums yra gyvybiškai svarbus. Kasdien į mūsų burną patenka įvairaus maisto kąsniai, esame atsakingi patys už save ir kitus. Tačiau būna, jog maistas, kuris atsiduria mūsų organizme, ima kelti nemalonius simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą... Tuomet suprantame, jog apsinuodijome maistu ir privalome kuo skubiau į visa... +18 / -1 +17