Trichomonozė – kaip ją laiku atpažinti ir gydyti?

Gegužės 20, 2014 | Jolita Stankevič
+14
+15 -1

Trichomonozė patenka į populiariausių lytiškai plintančių ligų sąrašą. Kasmet pasaulyje registruojama net apie 449 000 000 naujų išgydomų lytiškai plintančių ligų atvejų: sifilio, gonorėjos, chlamidiozės ir trichomonozės. Daugelis lytiškai plintančių infekcijų ‒ besimptomės, todėl kartais žmogus gali jas platinti pats to nežinodamas. Iš minėtų 449 milijonų trichomonozė sudaro kiek daugiau nei trečdalį visų naujų atvejų (apie 120 milijonų kasmet). Taigi, tai dažnai pasitaikanti liga, kurios simptomus derėtų žinoti kiekvienam. 

Lytiškai plintančios infekcijos ‒ reikšminga vyrų ir moterų nevaisingumo priežastis. Taip pat jos padidina užsikrėtimo ŽIV virusu tikimybę net kelis kartus. Viena iš itin dažnai pasitaikančių lytiškai plintančių ligų ‒ trichomonozė. Ją sukelia mikroorganizmas, pirmuonis Trichomonas vaginais. 

Ši liga plinta tik tarp žmonių. Trichomonozė nesunkiai išgydoma, tačiau privalo būti laiku diagnozuota. Laikotarpis nuo užsikrėtimo trichonomomis iki infekcijos simptomų pasireiškimo gali užtrukti nuo 5 iki 28 dienų. 

Trichomonozė – kaip ją laiku atpažinti ir gydyti?Tikimybę užsikrėsti trichomonoze didina: 

  • lytinių partnerių gausa;
  • nesaugūs lytiniai santykiai;
  • ankstesni susirgimai kitomis lytiškai plintančiomis ligomis;
  • anksčiau persirgta trichomonozė. 

Dauguma moterų ir beveik visi vyrai, užsikrėtę trichomonoze, nejaučia jokių simptomų, bent jau pradinėse ligos stadijose. 

Moterims trichomonozė gali dažniau pasireikšti šiais simptomais: 

  • gausiomis, kartais putotomis, dažnai blogo kvapo makšties išskyromis;
  • pakitusia išskyrų spalva (dažnai jos gali būti balkšvos, pilkos, gelsvos ar net žalsvos);
  • paraudimais, deginimo ir niežulio pojūčiu lytinių organų srityje;
  • skausmingu šlapinimusi;
  • skausmingais lytiniais santykiais. 

Kai kurie simptomai moterims gali paūmėti menstruacijų metu. O vyrams, sergantiems trichomonoze, paprastai jokie simptomai nepasireiškia, nebent ‒ skausmingas šlapinimasis. Nėščios moterys turėtų būti atidesnės, nes užsikrėtus trichomonoze kyla didesnė priešlaikinio gimdymo tikimybė. Infekcija taip pat gali lemti mažą naujagimio svorį. Taip pat trichomonozė gali būti perduota vaikui, jam gimstant natūraliais gimdymo takais. 

Išskyrus minėtas galimas komplikacijas nėščiosioms, trichomonozė paprastai sunkesnėmis komplikacijomis nepasireiškia. Žinoma, jei liga laiku diagnozuojama ir pacientui paskiriamas tinkamas gydymas. 

Trichomonozės diagnozavimas ir gydymas 

Liga nustatoma pro mikroskopą ištiriant makšties išskyrų tepinėlį (jei pacientė moteris) arba šlapimo tepinėlį (jei pacientas vyras). Taip pat gali būti daromas pasėlis, tikintis išauginti trichomonų kultūrą specialioje terpėje. Gali būti atliekami ir naujesni tyrimai: antigenų nustatymas arba nukleino rūgščių amplifikacijos testas. 

„Kad būtų išvengta pakartotinės infekcijos ir tolesnio ligos plitimo, nustačius, kad liga serga vienas partnerių, gydomi turėtų būti abu.“ Trichomonozė ‒ gana nesunkiai išgydomas susirgimas. Nustačius ligą pacientui skiriamas vaistas metronidazolis. Metronidazolis gali sukelti tokius šalutinius poveikius: pykinimą ir vėmimą, galvos skausmą ir svaigimą. Svarbu nepamiršti, kad vartojant metronidazolį griežtai draudžiamas alkoholio vartojimas, nes vaistų ir alkoholio sąveika gali sukelti stiprų pykinimą, vėmimą ir kitas nepageidaujamas pasekmes. Vietiškai veikiantys vaistai (makšties žvakutės) trichomonozei gydyti netinka. 

Kad būtų išvengta pakartotinės infekcijos ir tolesnio ligos plitimo, nustačius, kad liga serga vienas partnerių, gydomi turėtų būti abu. Taip pat gydymo metu reikėtų susilaikyti ir nuo lytinių santykių. Gydymas trunka apie savaitę ar kiek ilgiau. Vieną kartą susirgus trichomonoze, gana dažnos pakartotinės infekcijos, todėl pabaigus gydymą tikslinga po kelių mėnesių atvykti pakartotiniam tyrimui.

Trichomonozės prevencija tokia pati, kaip ir daugelio kitų lytiškai plintančių ligų: saugūs lytiniai santykiai ir vieno lytinio partnerio turėjimas. Taip pat reikia nepamiršti ir visuomenės švietimo. Svarbu, kad žmogus, užsikrėtęs lytiškai plintančia liga, gebėtų laiku atpažinti jos simptomus ir nedelsiant kreiptųsi į gydytoją. Tik tokiu būdu bus užkirstas infekcijos platinimas.

+14
+15 -1
  • Trichomonozė
  • Makšties infekcija
  • Nėščiųjų lytinių organų infekcijos
  • Makšties išskyros
  • Urologai
  • Ginekologai
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Skausmingas šlapinimasis

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *