Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius

Liepos 09, 2014 | Judita Dovydėnaitė
+10
+12 -2
1

Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius

Magnio gausu: 

  • kviečių grūdų gemaluose ir avižiniuose dribsniuose,
  • špinatuose ir kaliaropėse,
  • lašišoje,
  • bananuose,
  • paprikose,
  • migdoluose,
  • juodajame šokolade ir kt. 

Morkų sultyse gausu geležiesGeležis. Be šio elemento negalėtume gyventi! Mat būtent geležis vaidina svarbiausią vaidmenį prijungiant deguonį eritrocituose ir išnešiojant jį po viso organizmo audinius. Be to, geležis ‒ fermentų sudėtinė dalis, dalyvaujanti medžiagų apykaitoje. 

Geležies trūkumo pasekmė – anemija (mažakraujystė), kurios metu sumažėja deguonies kiekis organizme, jaučiamas silpnumas, nuovargis, silpnėja imuninė sistema. Geležies perteklius yra nuodingas ir gali sukelti įvairias kepenų, širdies, kasos ligas.

Geležies gausu: 

  • jautienoje (ypač kepenėlėse),
  • kiaušinio trynyje,
  • daržovėse (ankštinėse, špinatuose, morkose),
  • javų daiguose ir avižiniuose dribsniuose,
  • rupioje duonoje,
  • džiovintuose abrikosuose,
  • kakavoje ir kt. 

Fosforas. Ši medžiaga įeina į kaulų ir dantų sudėtį, dalyvauja baltymų sintezėje. Fosforas svarbus maisto medžiagų įsisavinimui ir apykaitai. Jis reikalingas energijos gamybai ir apykaitos procesams, taip pat genetinės informacijos perdavimui. Fosforas ‒ fosfolipidų sudedamoji dalis, o iš fosfolipidų sudarytos kiekvienos ląstelės sienelės, taigi šis elementas labai svarbi statybinė ląstelių medžiaga. 

Fosforo stoka pasireiškia rachitu, apetito sumažėjimu, kaulų skausmais ir retėjimu, sumažėjusiu fiziniu darbingumu, silpnumu. Dėl fosforo pertekliaus gali sutrikti kalcio ir magnio įsisavinimas. 

Fosforo gausu: 

  • pieno produktuose,
  • grūdų gaminiuose,
  • krienuose, petražolėse ir svogūnuose,
  • ankštinėse daržovėse,
  • džiovintuose persikuose,
  • migdoluose ir kt. 

Cinkas. Šis elementas reikalingas baltymų ir nukleino rūgščių (DNR sudėtinė dalis) sintezei, todėl jis labai svarbus žmogaus formavimuisi jau nuo pirmųjų dienų. Cinkas reikalingas normaliam augimui, svarbus lytinės sistemos funkcijoms. Pakankamas cinko kiekis itin svarbus vyrams, nes gali apsaugoti nuo prostatos vėžio. Cinkas padeda ir žaizdų gijimui, todėl neretai yra sudėtinė kremų, skirtų odos žaizdelių gydymui, dalis. 

Cinko trūkumas gali lemti sutrikusį augimą, odos problemas, plaukų slinkimą, nusilpusį imunitetą. Cinko perteklius gali pasireikšti pilvo skausmais, pykinimu, nemaloniu skoniu burnoje. Taip pat cinko perteklius pavojingas todėl, kad trukdo fosforo, geležies ir vario įsisavinimui. 

Cinko gausu: 

  • austrėse,
  • kviečių sėlenose,
  • kiaušiniuose,
  • kakavoje,
  • grikiuose,
  • graikiniuose riešutuose,
  • saulėgrąžose ir kt. 

Sveikai maitinantis šių elementų organizme stigti neturėtų, tačiau kartais tam tikroms grupėms žmonių gali būti skiriami mineralinių medžiagų papildai. Jei jaučiatės gerai, jokių papildų gerti nereikėtų, nes galima viršyti nedidelį mineralinių medžiagų poreikį ir sukelti įvairių sveikatos sutrikimų.

1 2
+10
+12 -2
1
  • Vitaminai
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Rachitas
  • Kalcio trūkumas
  • Nuovargis
  • Dietologai
  • Kalcis
  • Mineralinės medžiagos
  • Geležies stokos mažakraujystė
  • Geležies stokos anemija
  • Osteoporozė

Susiję straipsniai

  • Kadangi aš nemėgstu pieno produktų, o žuvies valgau retai man metų bėgyje pradeda trūkti kalcio. Geriu PharmaNord Bio-Calcium bent 2 pakuotes ir viskas susitvarko- nebetraukia nėšlungis, dingsta nerimas.

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *