Estų mitybos įpročiai. Kraujinės dešros ir sūreliai?

Vasario 07, 2014 | Judita Malininaitė
+35
+37 -2

Estija – artima kaimynė, su kuria turime bendrų dalykų, tačiau dauguma iš mūsų nieko nežino apie estų gyvenimą ir įpročius. Esame girdėję apie nuostabaus skonio estišką likerį ar alų, o apie legendinį patiekalą su krauju kuriami anekdotai. Estijos nacionalinė virtuvė – šią šalį valdžiusių tautų palikimas, kuris gyvuoja šalyje iki šiol. 

Estai turi tokią patarlę: „Pilvas yra šeimininkas, o tu – jo tarnas.“ Kaip estai tarnauja savo pilvui, mums sutiko papasakoti jau ketverius metus Lietuvoje gyvenanti estų kalbos dėstytoja Elvira Küün. 

Papasakokite, ką šiuo metu valgo ir geria estai. Kokie populiariausi patiekalai Estijoje? 

Dabar labai populiaru valgyti sušį ar ką nors kita iš azijietiškos virtuvės (dažniausiai kiniškos). Estų kalboje atsirado netgi slengas – „Eime valgyti pas kinus!“ O šiaip ant paprasto esto stalo rastume patiekalų iš kiaulienos su įvairiais padažais ir morkų, burokėlių ar kopūstų salotomis. 

Elvira KüünMan pats skaniausias estiškas desertas – varškės sūreliai. Mes, estai, tikrai galime jais didžiuotis. Turime įvairių skonių, su įvairiausiais įdarais. O koks gardus desertas su kama miltais! Juos galima maišyti su kefyru, jogurtu ir uogomis. 

Ką geriame? Iš nealkoholinių gėrimų – įvairūs gazuoti limonadai, sultys, labai mėgstamas kefyras. Nors alkoholiniai gėrimai lyginant su kitomis šalimis yra pigūs, tačiau jais nepiktnaudžiaujame. Kaip ir visame pasaulyje moterys renkasi lengvesnius gėrimus, vyrai – stipresnius. Didžiuojamės savo likeriu ir alumi. 

Kokie estų maitinimosi įpročiai? Ką jie valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei? 

Pusryčiams valgome įvairias košes ir sumuštinius su arbata ar kava.             

Biuruose dirbantys žmonės dažnai pietauja valgyklose, kur renkasi dienos pasiūlymą: sriubą ir pagrindinį patiekalą. Mėgstama kopūstų sriuba ir barščiai, rečiau – žirnių sriuba. Kitas patiekalas dažniausiai būna iš mėsos ar žuvies, šalia būtinai patiekiama ryžių, bulvių ar šviežių daržovių. 

Vakarieniaujama namuose, bet manau, kad taip pat, kaip ir Lietuvoje, visos savaitės vakarienė paruošiama sekmadienio vakare. Dauguma vyrų keletą kartų per savaitę vakarais mėgsta išgerti alaus. 

Pastebėjau, kad vis dažniau savaitgalius žmonės leidžia mieste, taigi ir pusryčiaujama, pietaujama ar vakarieniaujama mieste. Lankomasi tiek mažose kavinukėse, tiek prabangiuose restoranuose. 

Ką estai valgo švenčių metu? 

Kalėdų neįsivaizduoju be troškintų raugintų kopūstų, kiaulienos ir kraujinių dešrų. Dažnai ant stalo galima pamatyti patiekalų iš marinuotų grybų, taip pat ir obuolių pyragą. 

Dauguma estų mėgsta orkaitėje keptas bulves, nors pirmenybė teikiama virtoms bulvėms. Mano pažįstami šventėms ruošia kiaulienos kepsnius su bulvėmis ir įvairiais padažais, o kopūstai patiekiami šalia. Estai valgo ne vien kiaulieną, valgome daug vištienos ir jautienos. 

1 2
+35
+37 -2
  • Dietologai
  • Sveika mityba
  • Mitybos įpročiai
  • Patiekalai

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *