Celiakija – pavojus maiste

Gruodžio 04, 2013 | Aušrinė Kuzaitė
+1
+2 -1

Apie celiakiją kalbama retai, nors tai gana dažna liga. Tiriant 11–13 amžiaus metų vaikus paaiškėjo, kad net 1 iš 500 buvo diagnozuota ši liga. Be to, manoma, kad šia liga gali sirgti maždaug 1 % Šiaurės Amerikos ir Europos gyventojų.

Kas yra celiakija?

Celiakija yra autoimuninė liga, kuri gali būti paveldėta. Žmogaus, sergančio celiakija, žarnynas netoleruoja javuose randamo baltymo gliuteno (glitimo). Sergantieji celiakija yra itin jautrūs kviečiuose esantiems baltymams, šiek tiek mažiau randamiems rugiuose, avižose ir miežiuose. Žmogui suvalgius maisto, kuriame yra gliuteno, plonajame žarnyne vyksta uždegiminė reakcija, kuri žaloja žarnos sienelės gaurelius. Žarnų gaureliai svarbūs normaliam maisto virškinimui bei maistinių medžiagų įsiurbimui, o celiakijos pažeisti gaureliai sunyksta, todėl sutrinka maisto virškinimas ir įsiurbimas. Tokia būklė vadinama malabsorbcijos sindromu.

Nesuvirškintas maistas dirgina žarnos gleivinę ir sukelia viduriavimą, vėmimą bei pilvo pūtimą. Kadangi organizmas negauna pakankamai maistinių medžiagų, žmogus netenka svorio, tampa silpnas ir irzlus. Žmogui, turinčiam polinkį sirgti celiakija, simptomai gali pasireikšti tiek pirmomis gyvenimo dienomis, tiek vyresniame amžiuje. Vyriausia pacientė, kuriai buvo diagnozuota celiakija, buvo 94 metų amžiaus.

Ką apie savo mitybą turėtų žinoti celiakija sergantis žmogus?

Celiakija nėra išgydoma, tačiau žmonės, besilaikantys begliuteninės dietos, jaučiasi sveiki ir gyvena visavertį gyvenimą. Vertėtų žinoti, kad kiekvienas celiakijos atvejis yra individualus. Kai kurie sergantieji gali suvalgyti nedidelį kiekį gliuteno turinčio maisto ir nejausti jokių nemalonių simptomų, tuo tarpu kitiems šis kiekis gali sukelti stiprų viduriavimą.

Vienintelis būdas išvengti celiakijos sukeliamo diskomforto yra griežta begliuteninė dieta. Ko gero, daugelis nustebs sužinoję, kad glitimo galima rasti ne tik duonoje ar košėje, bet ir tokiuose gaminiuose, kaip jogurtas, ledai ar pomidorų padažas, kadangi gamintojai jų gamybai naudoja javų produktus.

Kokie pagrindiniai begliuteninės dietos principai?

Sergant celiakija reikėtų atsisakyti garstyčių1. Svarbiausias begliuteninės dietos principas – vengti bet kokio maisto produkto, kuris pagamintas iš kviečių, rugių ar miežių, taigi reikėtų vengti visų miltinių produktų, taip pat ir miežinio alaus. Laikytis šios dietos tenka visą gyvenimą. Gydymo sėkmė ir gyvenimo kokybė priklauso nuo sergančiojo pastangų.

2. Reikėtų stengtis vengti avižų. Pastebėta, kad dalis celiakija sergančiųjų žmonių gali toleruoti avižas ir avižinius produktus, deja, nemaža dalis parduotuvių lentynose esančių avižinių produktų savo sudėtyje turi ir kviečių. Avižas į savo mitybą galima bandyti sugrąžinti, kuomet jau yra ataugę žarnų gaureliai ir yra įvykusi ligos remisija.

3. Venkite pirkti paruoštus patiekalus, kadangi į daugumą jų, norint pigiai padidinti masę, dedami kvietiniai miltai. Paminėsime keletą produktų, kuriuose neretai galite rasti glitimo:

  • konservuotos sriubos;
  • salotų padažai;
  • ledai;
  • šokoladiniai batonėliai;
  • tirpi kava;
  • mėsos konservai;
  • pomidorų padažas;
  • garstyčios;
  • jogurtas.

4. Kviečių krakmolas dažnai vartojamas kaip rišančioji medžiaga tablečių, kapsulių ir kosmetikos prekių gamyboje. Tad prieš pirkdami tokius produktus, turėtumėte atidžiai perskaityti sudėtį.

5. Celiakija sergantys žmonės, kurių dieta dar nėra sureguliuota, dažnai netoleruoja ir laktozės, todėl gydymo pradžioje iš savo mitybos reikėtų išbraukti pieno produktus.

6. Celiakija reikalauja nuolatinio budrumo. Gydytojas dietologas turėtų jums pateikti saugių, glitimo neturinčių produktų sąrašą, tačiau net tuomet reikėtų nepamiršti nuolat skaityti maisto produktų etiketes. Net gerai žinomo produkto sudėtis gali pasikeisti ir joje atsirasti glitimo. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad vienoje šalyje gaminamas konkrečios firmos produktas, kitoje šalyje gali turėti šiek tiek kitokią sudėtį.

7. Reikėtų stengtis kompensuoti malabsorbcijos sukeltus padarinius. Žmonės, sergantys celiakija, neretai stokoja geležies, vitaminų B12, B, K ir kitų mikroelementų, tad kasdienis plataus spektro maisto papildų vartojimas taip pat yra svarbi gydymo dalis.

Kada laukti būklės pagerėjimo?

Pradėjus laikytis begliuteninės dietos būklė pagerėja per pirmas kelias savaites. Viduriavimas ir pilvo pūtimas išnyksta ar nuslopsta jau per pirmas 48 valandas, tačiau visiškai žarnyno gaureliai atsistato per kelis mėnesius. Celiakija sergantiems vaikams, kurie pradeda laikytis dietos, pastebimai padidėja svoris, vaikai pradeda sparčiau augti, gali lengviau susikaupti ir mokytis.

+1
+2 -1
  • Celiakija

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *