Kokį maistą užkandžiams renkasi Anglijos studentai?

Kovo 07, 2016 | L.Rimgailė
+7
+8 -1

Studentai – jie nuolat skuba, yra užimti ir retai kada turi subalansuotą visavertės mitybos planą. Kai paskaita veja viena kitą, o susitikimai su kursiokais tampa svarbesni nei pietūs ar vakarienė, tuomet į pagalbą ateina užkandžiai. Riešutai, šokoladas ar bulvių traškučiai – visa tai tampa įprastiniais dienos užkandžiais, prie kurių greitai priprantama. Ką daryti, kad tie užkandžiai būtų bent jau sveiki ir nepakenktų organizmui? Savo patirtimi apie užkandžius dalinasi Londono studentai iš įvairių pasaulio šalių.

Įprastus bulvių traškučius keičia daržovių traškučiai

Ana, kuri studijuoti į Angliją atvyko iš Lenkijos, teigia, jog jos kasdieniniame mitybos racione vietoj taip mėgstamų bulvių traškučių atsirado džiovintų daržovių traškučiai: ,,Labai mėgstu bulvių traškučius, tačiau puikiai suprantu, kad jie man neduoda jokios naudos. Ėmiau ieškoti jiems alternatyvų ir atradau įvairių daržovių traškučius. Mano mėgstamiausi yra ,,Kettle“ firmos, mėgstu juos dėl daržovių įvairovės. Pakelyje galima rasti iš pastarnokų, saldžių bulvių ir burokėlių pagamintus traškučius. Kartais, kai turiu daugiau laisvo laiko, pati pasidarau tokių sveikų užkandžių. Pavyzdžiui, pasigaminti burokėlių traškučių yra labai paprasta. Žalią burokėlį reikia supjaustyti griežinėliais, tuomet apšlakstyti šiek tiek alyvuogių aliejaus, įberti žiupsnelį druskos ir orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, kepti apie 15 – 20 min., gaunasi pasakiško skonio ir labai sveikas užkandis.“, – savo patirtimi ir patarimais dalinosi Ana.

Greitam maistui – žalia šviesa

Londone gyvenantis ir studijuojantis italas Antonelo teigė, jog patyrė šoką dėl maisto, kokį valgo britai ir įvairių šalių studentai: ,,Pirmosiomis dienomis, kuomet dar tik žvalgiausi po Anglijos šalies sostinę Londoną, stebėjausi, kiek daug yra greito maisto kavinių ir restoranų. Tada dar nesupratau, kodėl žmonės taip pamėgę šias vietas, bet dabar, kuomet Londone jau esu praleidęs keletą metų, suprantu – greitas gyvenimo būdas verčia rinktis ir greitą maistą. Mes viską įpratome gauti greitai ir neturime laiko maisto gaminimui namuose. Mano šalyje, Italijoje, yra priešingai – visa šeima gamina maistą ir tai yra tarsi tradicija, kuri mus jungia. Valgio gaminimas mums yra procesas, kurio metu galime atsipalaiduoti, pabendrauti ir pabūti vieni su kitais.

"Žalią burokėlį reikia supjaustyti griežinėliais, tuomet apšlakstyti šiek tiek alyvuogių aliejaus, įberti žiupsnelį druskos ir orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje..."

Man to labai, labai trūksta šioje šalyje.“ Paklausus Antonelo apie užkandžius, kur ir kokius jis juos perka, studentas atsakė, jog kaip ir dauguma Anglijos studentų nevengia užsukti į ,,McDonald’s“, ,,KFC“ kavinę ar ,,Subway“, nes būtent šiose maitinimosi įstaigose galima greitai gauti sotų mėsainį, meksikietiškai įdarytą tortiliją ar didžiulį, ilgą sumuštinį. ,,Po tokių užkandžių – pietų, gali pamiršti apie vakarienę, nes sotumo jausmas išlieka tikrai ilgai, o būtent to nuolat skubančiam studentui ir reikia“, – teigė italas Antonelo.

Erika Burinskaitė - bikini kategorijos finalininkė, sporto trenerė ir sveikos gyvensenos propaguotoja dalinasi dažniausiai jai užduodamų klausimų dešimtuku. Taigi, 10 opių ir aktualių klausimų bei atsakymų kiekvienai moteriai

Plačiau:

10 AKTUALIAUSIŲ klausimų trenerei.

 Juodas šokoladas, riešutai ir bananai – užkandžiai gali būti sveiki

 Užkandžius vertėtų rinktis atsakingai ir teisingai. Deja, nedaug žmonių tą daro. Tačiau džiugu, jog Anglijoje pamažu ima įsigalėti sveiko maisto kultas ir vis daugiau jaunų žmonių rūpinasi ne tik savo figūra, bet ir sveikata. Štai iš Brazilijos į Oksfordą atvykusi studijuoti Julija teigia, jog jau seniai rūpinasi savo sveikata ir grožiu, tad subalansuota sveika mityba jai yra labai svarbu: ,,Nuolat pagalvoju, ką kitą dieną, laisvu nuo paskaitų metu, kramsnosiu. Tam dažniausiai renkuosi sveikus užkandžius, tokius kaip juodasis šokoladas, žinau, kad jis pagerina protinį darbą. Energijos man suteikia graikiniai riešutai, kurie yra puikus sočiųjų riebalų šaltinis. Savo dienos neįsivaizduoju be bananų – jie mano mėgstamiausias vaisius. Be to, prieš keletą dienų vargino kojų skausmas, matyt nusilaksčiau bėgiodama iš vieno fakulteto į kitą. O ir grįžus namo labai tirpdavo kojos, traukdavo mėšlungis. Žinot kas man labiausiai padėjo? Ogi pomidorų sultys. Mano gydytojas pasakė, kad geriu per daug kavos (išgerdavau 4-5 puodelius per dieną), taigi kava išstūmė kalį iš  organizmo, o pomidorų sultys man jį padėjo atstatyti“, – savo patartimi dalinosi Julija.

 

 

+7
+8 -1
  • Mitybos sutrikimai
  • Mitybos įpročiai
  • Valgomoji bulvė
  • Sveika mityba
  • Sveiki užkandžiai
  • Kalorijos

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *