Vaikų mityba – ką reikėtų žinoti? I dalis

Birželio 05, 2014 | Aurika Kolpakovaitė
+12
+12 -0

Vaikų mityba – ką reikėtų žinoti? I dalis

Vaisiai – tikra vitaminų bomba. Vis dėlto jie gali sukelti ir įvairių alerginių reakcijų. Kaip reikėtų riboti vaisių vartojimą ir nuo kokio amžiaus juos duoti mažiesiems? 

Natūraliai maitinamiems kūdikiams kaip papildomą maistą trintų šviežių vaisių, uogų, daržovių ir jų sulčių rekomenduojama duoti jau nuo 6–7 mėn. Rekomenduojami paros kiekiai: 

  • 6‒7 mėn. amžiaus kūdikiui ‒ 10–30 ml;
  • 8–9 mėn. amžiaus kūdikiui ‒ 60–70 ml;
  • 10–12 mėn. amžiaus kūdikiui ‒ 90–110 ml. 

Morkų ir vynuogių sulčių nerekomenduojama duoti vaikams iki 1 m. amžiaus. Vaisiai, uogos ir daržovės mitybine verte yra vertingesni nei iš jų pagamintos sultys. Be to, nerekomenduojama skubėti duoti sulčių, kad nesumažėtų suvalgomo motinos pieno ar mišinio kiekis. 

Labiausiai tinka mūsų platumose augantys vaisiai, miško ir sodo uogos. Egzotiniai šiltuose kraštuose augantys vaisiai, pardavinėjami prekybos centruose, dažniau sukelia alerginių reakcijų. Be to, jie auginami eksportui, naudojant daug pesticidų, trąšų, nuskinami dar nesunokę, todėl neprikaupę reikiamo kiekio vitaminų, gabenami ir saugomi apdorojant kenksmingomis sveikatai cheminėmis medžiagomis. Visus vaisius, perkamus prekybos centruose, rekomenduojama švariai nuplauti ir nulupti. 

Dažniausiai vaikams sukeliantys alergiją vaisiai ir daržovės:

  • Vaikų mityba – ką reikėtų žinoti? I dalispersikai,
  • mandarinai,
  • kriaušės,
  • bananai,
  • apelsinai,
  • citrinos,
  • obuoliai,
  • kiviai,
  • melionai,
  • bulvės,
  • morkos,
  • pomidorai,
  • salierai. 

Alergija šiems vaisiams ir daržovėms dažniausiai pasireiškia bėrimais burnos ertmėje, odos dilgėlinės tipo bėrimu, rečiau ‒ anafilaksija. Valgant kai kuriuos vaisius gali pasireikšti kryžminės alerginės reakcijos: jei vaikas, kuris yra alergiškas persikams, suvalgys daug slyvų, jam gali pasireikšti alerginė reakcija ir slyvoms. 

Kryžminės alerginės reakcijos galimos tarp šių vaisių grupių: 

  1. Kaulavaisiai: persikai, abrikosai, slyvos, vyšnios;
  2. Obuoliai, kriaušės, avokadai, ananasai;
  3. Citrusiniai vaisiai: apelsinai, greipfrutai, žaliosios citrinos, mandarinai. 

Pieno produktai vaikams ‒ ką pasirinkti? 

Saldūs, šokoladu glaistyti sūreliai, įvairiaspalviai jogurtai, pieno gėrimai, pudingai, varškytės – tai desertas, bet ne pieno produktas. Nuo šių produktų vaikams itin sparčiai auga svoris, genda dantukai, formuojasi ydingi mitybos įpročiai. Juose esantis cukraus kiekis dažnai viršija rekomenduojamą normą vaikams. Jų sudėtyje esantys maisto priedai sukelia alerginių reakcijų, virškinamojo trakto funkcinių sutrikimų. 

Vaikai turėtų valgyti: 

  • natūralią varškę,
  • baltą sūrį,
  • rauginto pieno produktus. 

Fermentiniai ir pelėsiniai sūriai taip pat nevartotini vaikų mityboje. Tokių sūrių gamyboje naudojama labai daug nepageidaujamų maisto priedų, konservantų, skonio stipriklių ir kitų apdirbimo medžiagų. 

Dėkojame gydytojai Linai Orlovskajai už suteiktas žinias. Visus susidomėjusius kviečiame skaityti antrąją straipsnio dalį. Joje bus aptariama miltinių patiekalų, mėsos, košės ir saldumynų vieta vaiko mityboje. Sėkmės auginant sveikus mažylius!
 

© Linos Orlovskajos nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:
Vaikų mityba – ką reikėtų žinoti? II dalis »

1 2
+12
+12 -0
  • Anafilaksija
  • Sveika mityba
  • Vaistažolės
  • Vaistažolių arbatos
  • Cukrus
  • Vaiko raidos stadijos
  • Vaikų gydytojai
  • Vaiko mityba
  • Dilgėlinė

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *