5 priežastys, dėl kurių dažniausiai sutrinka virškinimas

Gruodžio 17, 2018 | Rūtelė Foktienė
+1
+1 -0

Gydytojui paklausus, kokie sveikatos sutrikimai kankina pacientą, vienas dažniausiai pasitaikančių atsakymų yra, kad vis tenka susidurti su nemaloniais virškinimo sutrikimais. Šiandieninis gyvenimo būdas ypatingai skatina dispepsijos pasireiškimą. Paprastai tariant, dispepsija yra pilvo skausmas ar jo srityje jaučiamas diskomfortas, kylantis dėl nesklandaus virškinimo. Teigiama, kad virškinimo sutrikimai gali pasireikšti kas antram planetos gyventojui, o gal netgi ir dažniau. Norint išvengti nemalonių virškinimo problemų, verta žinoti 5 priežastis, dėl kurių dažniausiai sutrinka virškinimas. Taip bus lengviau išvengti dispepsijos pasireiškimo, nes svarbiausia – profilaktika.

Persivalgymas – tikriausiai visiškai nenustebote, sąraše pačiu pirmuoju numeriu pamatę šią priežastį. Ji yra viena dažniausių virškinimo sutrikimų kaltininkių. Kai skrandis perpildomas neįprastai dideliu maisto kiekiu, gali pasireikšti daugybė virškinimo sutrikimų: skrandžio sienelės tempimas, diskomfortas, skausmas, raugėjimas, skrandžio turinio kilimas į viršų, pilvo raižymas, viduriavimas. Simptomų sąrašas tuo nesibaigia. Dažniausiai persivalgymas apibūdinamas kaip sunkumo jausmas skrandyje ar skrandžio sustojimas. Palengvinti persivalgymo sukeliamus simptomus galima pavartojus virškinimo fermentų, tačiau dėl tinkamo vaistų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Per greitas (skubotas) valgymas – tikriausiai teko girdėti patarimą, kad maistą būtina kramtyti tiek kartų, kiek Jums yra metų. Žinoma, šis posakis neturėtų būti suprantamas tiesiogiai. Juo norima pasakyti, kad maistą būtina kramtyti kuo lėčiau ir kuo daugiau kartų – taip jis tinkamai paruošiamas tolimesniems virškinimo procesams. Valgant per greitai, maistas nepakankamai susmulkinamas ir prastai sumaišomas su seilėmis, organai nesuspėja pagaminti reikalingo virškinimo sekreto ir fermentų kiekio

"Persivalgymas – tikriausiai visiškai nenustebote, sąraše pačiu pirmuoju numeriu pamatę šią priežastį. Ji yra viena dažniausių virškinimo sutrikimų kaltininkių. Kai skrandis perpildomas neįprastai dideliu maisto kiekiu, gali pasireikšti daugybė virškinimo sutrikimų: skrandžio sienelės tempimas, diskomfortas, skausmas, raugėjimas, skrandžio turinio kilimas į viršų, pilvo raižymas, viduriavimas."

Nuolat patiriama nervinė įtampa (stresas) – ne paslaptis, kad emocinė žmogaus būsena ypatingai susijusi su virškinimo procesais. Patiriamas stresas, jo metu išsiskiriančios tam tikros biologiškai aktyvios medžiagos (streso hormonai), tuo pačiu metu ir svyruojantis gliukozės kiekis kraujyje gali skatinti persivalgyti arba pamiršti apie reguliarią ir subalansuotą mitybą – tai tikrai ne į naudą virškinimo sistemai. Įrodyta, kad dėl nervinės įtampos virškinimo procesai sulėtėja, o valgant paskubomis gali būti nepakankamai sukramtomas maistas, nuryjama daug oro, kuris, patekęs į virškinimo traktą, tempia skrandžio ir žarnyno sieneles. Svarbu stengtis tinkamai pailsėti, stebėti savo dienos racioną ir maitinimosi intervalus, neleisti, kad valgymas būtų susijęs su emocijomis.

Žalingi įpročiai (rūkymas ir alkoholio vartojimas) – ne be reikalo šie įpročiai vadinami žalingais. Tabako dūmai ypatingai kenkia ne tik kvėpavimo sistemai, o alkoholis – ne tik smegenims ir kraujotakos sistemai. Be abejonės, kenčia kiekviena organizmo sistema, ne išimtis yra ir virškinimo traktas. Alkoholis dirgina virškinimo trakto sieneles, gali suaktyvinti skrandžio sulčių gamybą, o tabako dūmuose esančios medžiagos neigiamai veikia stemplės gleivinę ir tarp jos ir skrandžio esantį apatinį stemplės rauką (sfinkterį), taip skatindamos refliukso pasireiškimą.

Tam tikri maisto produktai ir gėrimai bei vartojami vaistai – žmonėms, kurių virškinimo traktas ypatingai jautrus, patariama vengti tam tikrų gėrimų, pavyzdžiui, gazuoto mineralinio vandens ir vaisvandenių, mat juose esanti angliarūgštė gali daryti įtaką pilvo pūtimui. Nerekomenduojamas ir kofeinas, nes jis skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Pastebėta, kad kai kurie maisto produktai dažniau už kitus sukelia pilvo pūtimą (ankštinės daržovės, tam tikri vaisiai, miltiniai ar pieno produktai). Saldus ir riebus maistas taip pat virškinamas žymiai sunkiau, vertėtų juo mėgautis kuo rečiau. Puikus tokio maisto pavyzdys yra tortas, gausiai perteptas riebiais ir saldžiais kremais. Toks maistas jokiais būdais neturėtų tapti kasdienybe ne tik dėl galimų virškinimo sutrikimų, bet ir dėl nutukimo rizikos. Kai kurie vaistai taip pat gali turėti neigiamą poveikį virškinimo traktui, pavyzdžiui, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Funkcinė dispepsija nustatoma maždaug 75 procentams pacientų, kurie į gydytojus kreipiasi dėl dispepsijos simptomų. Maždaug vienam iš keturių pacientų randama organinių patologijų. Dažniausiai tai H. pylori infekcija, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opaligė, gastroezofaginio refliukso liga. Rečiau – navikinės ir sisteminės ligos, parazitinės ir uždegiminės virškinimo trakto ligos, kasos ir kepenų sutrikimai ir kt. Tuomet stengiamasi tinkamai gydyti pagrindinę ligą ir taip sumažinti negalavimus, susijusius su virškinimo funkcija. Tačiau net trims iš keturių pacientų nerandama jokių patologijų – tai, žinoma, gerai, vis dėlto pats funkcinės dispepsijos gydymas yra gana komplikuotas, nes jis ne visuomet pakankamai veiksmingas.

Plačiau:

Ankstyvas sotumo jausmas gali būti dispepsijos požymis
+1
+1 -0
  • Dispepsija
  • Skrandžio ir žarnyno ligos
  • Pilvo pūtimas
  • Persivalgymas
  • Skausmas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *