Taukmedžio sviestas – gamtos dovana iš Afrikos

Liepos 21, 2015 | Arnoldas Garsanovas
+5
+7 -2

Taukmedžio sviestas – natūrali priemonė, tinkanti ne tik veido ir kūno odos, bet ir plaukų priežiūrai. Taukmedžio sviesto ekstraktas vertinamas ir kaip medžiaga, gydanti išbėrimus, egzemas, nudegimus nuo saulės, vabzdžių įkandimus etc. Dažnai manoma, kad taukmedžio sviestas labiau tinkamas naudoti žiemą. Įrodysime, kad ši natūrali ir itin vertinga priemonė gali būti naudojama ištisus metus. 

„Sviestas taip pat pasižymi ultravioletinius spindulius sulaikančiu poveikiu, todėl naudojamas kaip apsauginis kremas nuo saulės spindulių.“ Taukmedžio ekstraktas yra išgaunamas iš afrikinio sviestmedžio Vitellaria paradoxa riešutų. Pagrindinė riešutų ekstrakto sudedamoji dalis yra trigliceridai, t. y. riebalai. Iš pradžių afrikinio sviestmedžio vaisiai yra išlukštenami, susmulkinami, pakepinami ir sutrinami iki vientisos masės. Kad konsistencija būtų minkštesnė, įpilama vandens. Gauta masė šildoma, verdama, atskiriamos priemaišos, išgarinamas vanduo. Tuomet surenkamas geltonos ar kreminės spalvos sviestas, kuris formuojamas ir šaldomas. 

Taukmedžio sviestas skirstomas į 6 pagrindines grupes: 

  • A grupei priklauso nerafinuotas arba žalias sviestas (aukščiausios kokybės ekstraktas);
  • B grupei – rafinuotas sviestas (daugiau perdirbtas);
  • C grupei – stipriai rafinuotas;
  • D grupei – su mažu kiekiu priemaišų;
  • E grupei – su priemaišomis (prastos kokybės);
  • F grupei – ypač prastos kokybės taukmedžio riešutų ekstraktas, dažniausiai su papildomomis medžiagomis, priemaišomis ir kitais nenatūraliais produktais. 

Taukmedžio ekstrakto sudėtis 

Aukščiausios rūšies taukmedžio sviesto sudėtį, jam esant be papildomų priemaišų, sudaro riebiosios rūgštys (žr. grafiką), taip pat vitaminas A ir E. Taukmedžio sviestas yra sudarytas iš riebiųjų rūgščių ir vitaminų

Kur naudojamas taukmedžio sviestas? 

Ekstraktas dėl drėkinančių, minkštinančių ir uždegimą slopinančių savybių dažnai naudojamas vietoje medicininių tepalų kaip netradicinės medicinos priemonė. Sviestas taip pat pasižymi ultravioletinius spindulius sulaikančiu poveikiu, todėl naudojamas kaip apsauginis kremas nuo saulės spindulių.

Pramonėje taukmedžio sviestas daugiausiai naudojamas kosmetikos priemonių ir muilų gamyboje (nors taukmedžio sviestas ir nepasižymi muilams būdingomis savybėmis, jis mažomis dalimis dedamas dėl aromatinių ir drėkinamųjų savybių).

1 2
+5
+7 -2
  • Egzema
  • Plaukų slinkimas
  • Psoriazė
  • Kaip sustabdyti plaukų slinkimą
  • Priemonės nuo plaukų slinkimo
  • Nudegimai
  • Stiprina plaukus
  • Odos nudegimai
  • Veido priežiūra
  • Ekologiška kosmetika
  • Ekologiškos prekės
  • Tvirti nagai, plaukai
  • Taukmedžio sviestas

Susiję straipsniai

Siųsk savo nuomonę

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *