Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius

Liepos 9, 2014 | Judita Dovydėnaitė
+10
1
Mineralinės medžiagos maisto produktuose. Jų stoka ir perteklius

Sklandžią organizmo veiklą užtikrina visavertė mityba, kurioje nestinga svarbiausių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Pastarųjų žmogaus organizmui reikia išties labai nedideliais kiekiais, tačiau jos reikšmingos visoms organizmo funkcijoms. Mineralai svarbūs kiekvienu žmogaus gyvenimo periodu, tiek augančiam organizmui, tiek intensyviai dirbančiam suaugusiajam. Todėl apžvelgsime svarbiausių mineralinių medžiagų šaltinius, jų funkcijas ir kiekio pokyčių pasekmes organizmui. 

Kalcis. Šis elementas organizme atlieka daugybę funkcijų. Kalcis ‒ sudedamoji kaulų ir dantų dalis, dėl to ypač svarbu, kad jo būtų gausu augančio organizmo mitybos racione. Kalcis tiesiogiai dalyvauja raumens susitraukimo metu, todėl yra reikalingas visų raumenų darbui. Taip pat kalcis svarbus nervinio impulso perdavimui, dalyvauja kraujo krešėjime, kraujo pH palaikyme, jis reikalingas ir hormonų veiklai.

Organizmui trūkstant kalcio sutrinka kaulų ir dantų vystymasis, gali išsivystyti osteoporozė, kūdikiams – rachitas. Dėl kalcio pertekliaus prastėja geležies ir cinko įsisavinimas, gali sutrikti žarnyno, inkstų ir širdies veikla. 

Kalcio gausu: 

  • pieno produktuose,
  • pupelėse,
  • kiaušinių lukštuose,
  • žuvyje (pavyzdžiui, skumbrėje, menkėje),
  • brokoliuose,
  • avižose,
  • „Kalio trūkumas gali pasireikšti sutrikusia širdies veikla, padidėjusiu kraujospūdžiu ar raumenų silpnumu, bendru nuovargiu ir nuotaikų svyravimais.“ grikiuose ir kt. 

Kalis. Ši medžiaga, kaip ir kalcis, svarbi širdies ir kitų raumenų veiklai. Kalis dalyvauja nervinio impulso perdavime, svarbus skysčių balanso ir kraujo pH palaikymui. Šis elementas dalyvauja angliavandenių ir baltymų apykaitoje. 

Kalio trūkumas gali pasireikšti sutrikusia širdies veikla, padidėjusiu kraujospūdžiu ar raumenų silpnumu, bendru nuovargiu ir nuotaikų svyravimais. Kalio perteklius pasireiškia raumenų tonuso ir širdies veiklos sutrikimais. Šios medžiagos perteklius pavojingas inkstų ligomis sergantiems žmonėms, nes didžioji dalis kalio pašalinama su šlapimu. Dėl itin didelio kalio kiekio gali sustoti širdis. 

Kalio gausu: 

  • pupelėse ir žirniuose,
  • riešutuose,
  • sėlenose,
  • špinatuose ir petražolėse,
  • avokaduose,
  • bananuose,
  • džiovintuose vaisiuose (figose, slyvose, abrikosuose) ir kt. 

Natrio gausu marinuotuose agurkuoseNatris. Jis itin svarbus skysčių apykaitai organizme. Didėjant natrio kiekiui, sulaikoma daugiau vandens, mažėjant – daugiau vandens išskiriama. Natris dalyvauja nervinio impulso perdavime ir yra reikalingas gerai raumenų veiklai. 

Natrio trūkumas sutrikdo skysčių balansą organizme. Dėl natrio pertekliaus organizme gali atsirasti per daug vandens, padidėti kraujospūdis. 

Natrio gausu: 

  • druskoje,
  • rūkytose dešrose,
  • pomidorų padaže,
  • sūryje (parmezano, fetos),
  • marinuotuose agurkuose ir konservuotose daržovėse,
  • sultinio kubeliuose,
  • skrudintuose ir sūdytuose riešutuose, moliūgo sėklose ir kt. 

Magnis. Šis elementas būtinas daugelio fermentų veiklai. Magnis svarbus nervų sistemos veiklai, širdies ir kitų raumenų darbui. Pakankamas magnio kiekis organizme padeda išvengti širdies aritmijų. 

Magnio stoka pasireiškia nervų sistemos dirglumu, raumenų silpnumu, traukuliais. Magnio koncentracija organizme susijusi su kalcio kiekiu, todėl trūkstant magnio, vystosi ir kalcio trūkumas. Magnio perteklius gali sukelti pavojingų širdies veiklos sutrikimų ir sutrikdyti nervų sistemos veiklą. 

Skaityti kitą puslapį »
1 2
+10
1
  • Geležies stokos mažakraujystė
  • Geležies stokos anemija
  • Osteoporozė
  • Vitaminai
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Rachitas
  • Kalcio trūkumas
  • Nuovargis
  • Dietologai
  • Kalcis
  • Mineralinės medžiagos

Susiję straipsniai

  • Roma / 2016-12-14 11:00:43

    Kadangi aš nemėgstu pieno produktų, o žuvies valgau retai man metų bėgyje pradeda trūkti kalcio. Geriu PharmaNord Bio-Calcium bent 2 pakuotes ir viskas susitvarko- nebetraukia nėšlungis, dingsta nerimas.

Siųsk savo nuomonę
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (2 dalis)
Kaip gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų? (2 dalis) Esame tai, ką valgome. Kuo sveikiau ir atsakingiau maitinsimės, tuo ilgiau ir laimingiau gyvensime. Netikite? Pamėginkite! Dalinamės naudingais patarimais, kaip iš maisto gauti kuo daugiau natūralių vitaminų ir mineralų. Mat maisto papilduose esančios biologiškai aktyvios medžiagos dažnai pagamintos sintetiniu būdu, tad organizmui... +1 / 0 +1
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“
Turkų mitybos įpročiai: „Ne tik kebabais galime didžiuotis!“ „Dažnas europietis galvoja, kad turkai valgo tik kebabus ir nieko daugiau. Galiu drąsiai sakyti, jog turkiška virtuvė turtinga patiekalų ir skonių įvairove, o kiekvienas patiekalas turi savo istoriją ir mena gilias tautos tradicijas“, – pasakoja komunikacijos mokslų studentas Bilalas Gürgenas, gyvenantis didžiausiame Turkijos... +40 / -1 +39
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto
Trys priežastys, kodėl riekia valgyti skaidulų turinčio maisto Kartais stebiuosi, kodėl pas kai kuriuos žmones yra tokia gera virškinamojo trakto sistema. Atrodo, žmogus nugyveno pusę savo gyvenimo ir net nežino, ką reiškia įvairūs virškinimo sutrikimai, - tie nemalonūs pilvo spazmai ar rėmuo. Dabar jau žinau, kad įtraukdami į savo kasdieninės mitybos racioną skaidulų turinčio maisto mes... +35 / -2 +33
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai
Užgavėnės! Sveikuoliškų Bertos blynų receptai Sveiki! Mano vardas Berta. Rašau tinklaraštį „Cukrinis avinėlis“. Prisipažinsiu, kad man labai patinka paskęsti prieskonių ir įvairiausių kvapų debesyse, kurie sklinda iš mano nedidukės virtuvės. Esu laiminga, galėdama iš visos širdies eksperimentuoti, svajoti ir bandyti įgyvendinti mažus dalykus. Nuo šiol kiekvieną... 3 +32 / -1 +31
Kodėl svarbu pusryčiauti?
Kodėl svarbu pusryčiauti? Išbėgti iš namų nepusryčiavus – įprasta. Juk gyvename greito tempo laikais. Tačiau medikai ir psichologai pusryčius įvardija kaip labai svarbų fizinės ir emocinės energijos užtaisą, kurio pamiršti tikrai nederėtų. Kodėl? Straipsnyje rasite ne vieną pusryčių naudą įrodantį argumentą. +27 / 0 +27
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai!
Salotinė sultenė ir du pavasariški receptai! Pavasaris ‒ pats puikiausias metas pasilepinti lėkšte traškių sultingų salotinių sultenių, kurios pasižymi maistingumu ir tikra vitaminų gausa. Šių neįprastų salotų lapeliuose yra triskart daugiau vitamino C nei kitose salotose, taip pat netrūksta vitaminų B1, B2, K, P, E, eterinių aliejų, tokių mineralinių medžiagų, kaip... 3 +27 / -3 +24
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne!
Gėrimai iš plastikinių buteliukų: vieną kartą panaudoti – taip, du kartus – ne! Mėgstate vandenį? Kasdien jo išgeriate tiek, kiek yra rekomenduojama? Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog vanduo, supiltas į plastikinį buteliuką, kuris buvo naudojamas ne vieną kartą, gali būti itin kenksmingas Jūsų sveikatai. +22 / 0 +22
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs
Įprasti biure dirbančio lietuvio pietūs Straipsnio pavadinimas gali skambėti kiek per rimtai, bet neskubėkit burnoti. Čia rasite įamžintus kelis pietaujančius lietuvius (dėkui tiems, kurie mielai sutiko pagelbėti!) ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės komentarus po nuotraukomis. Koks šio reportažo tikslas? Ne tik pažvelgti į kasdienę gana atsitiktinę... 5 +22 / -1 +21
Vandens gydomoji galia
Vandens gydomoji galia Daugiau nei 70 % žemės paviršiaus dengia vanduo. Net 98 % šio vandens sūrus, taigi tik du likę procentai yra švarus, tinkamas gerti vanduo, kurio didžioji dalis užkonservuota ledynuose. Mūsų planetos ir mūsų pačių gyvybės pagrindas ‒ vanduo. Štai kodėl jis toks svarbus mūsų sveikatai. Vis daugiau žmonių suvartoja bent... 6 +19 / 0 +19
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai
Kaip nepersivalgyti per šventes? Naudingi patarimai Persivalgymas ‒ viena didžiausių švenčių keliamų grėsmių. Turbūt nei viena šventė neapsieina be patiekalų ir gėrimų gausos. Po Velykų dar ilgai valgome patiekalų likučius ir džiaugiamės galimybe bent keletą dienų neužsukti į parduotuvę. Vis dėlto neretai jaukūs šeimos susibūrimai ir ilgas sėdėjimas prie stalo... +18 / 0 +18